Friday, September 22, 2006

Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής Σχολής

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ τηλ:2310 999433
Βιβλιοθηκονόμος Μαρία Νικολάκη e-mail mnikol@dent.auth.gr

ΓΕΝΙΚΑ
Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Οδοντιατρικής στεγάζεται στο Β΄ Υπόγειο του κτιρίου του Τμήματος Οδοντιατρικής. Η Βιβλιοθήκη αποτελεί μία από τις 41 υπό οργάνωση Περιφερειακές αυτόνομες Τμηματικές Βιβλιοθήκες του Α.Π.Θ. και χρησιμοποιεί το αυτοματοποιημένο σύστημα μηχανοργάνωσης «HORIZON».
Η Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί την κοινότητα του Τμήματος που την αποτελούν το Επιστημονικό Προσωπικό του Τμήματος (μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Δ.Π., Ε.Δ.Τ.Π., κλπ.) και οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος, καθώς και τους επισκέπτες ? ερευνητές που απευθύνονται στη Βιβλιοθήκη. ΄Όλα τα μέλη της Βιβλιοθήκης έχουν δικαίωμα χρήσης του υλικού της σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας της .

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Η συλλογή της Βιβλιοθήκης του Οδοντιατρικού Τμήματος αποτελείται από περίπου τρεις χιλιάδες πεντακόσιους (3.500) τίτλους ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων που απαρτίζουν επιμέρους συλλογές, με ξεχωριστή διαχείριση για καθεμία, όπως: Η Κύρια Συλλογή, με βιβλία που εξυπηρετούν τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες του Τμήματος και των χρηστών.
Η Συλλογή Πληροφοριακών Βιβλίων, που περιλαμβάνει λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, άτλαντες κ.λ.π.
Η Συλλογή Διδακτορικών Διατριβών του Τμήματος, που περιλαμβάνει διδακτορικές διατριβές και υφηγεσίες μελών του Τμήματος.
Η Συλλογή των Περιοδικών, που περιλαμβάνει περιοδικά οδοντιατρικού ενδιαφέροντος (135 τίτλους περιοδικών εκδόσεων με 72 τρέχοντες τίτλους) ταξιθετημένα αλφαβητικά με τον τίτλο, τα περισσότερα υπάρχουν και on-line.

ΣΤΟΧΟΣ
Κύριος στόχος της Βιβλιοθήκης είναι να προάγει τη γνώση και την έρευνα πάνω στην επιστήμη της Οδοντιατρικής, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις σύγχρονες ανάγκες για ανάπτυξη και η εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών της πανεπιστημιακής κοινότητας .

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή. Οι ώρες λειτουργίας ανακοινώνονται από την Επιτροπή Βιβλιοθήκης κάθε Ακαδημαϊκό Έτος. Για το έτος 2005-6 το ωράριο λειτουργίας είναι από Δευτέρα ως Πέμπτη 8:30 - 14:30 & Παρασκευή από 8:30-13:30. Κατά την είσοδό τους στη Βιβλιοθήκη οι χρήστες αφήνουν τις τσάντες και τα υπόλοιπα πράγματά τους στο χώρο της εισόδου. Η χρήση τροφίμων, ποτών και το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Οι αναγνώστες παρακαλούνται μετά την οποιαδήποτε χρήση του υλικού της βιβλιοθήκης να το αφήνουν στο χώρο που το χρησιμοποίησαν. Ο αναγνώστης ΠΟΤΕ δεν τοποθετεί βιβλία ή περιοδικά στα ράφια.

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Η Βιβλιοθήκη έχει στη διάθεσή της ένα φωτοαντιγραφικό μηχάνημα με σύστημα καρτών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών της. Το κόστος της σελίδας ορίζεται από την Επιτροπή Βιβλιοθήκης. Υπάρχουν επίσης έξι PC με σύνδεση στο διαδίκτυο για αναζήτηση βιβλιογραφίας, καθώς επίσης και μηχάνημα σάρωσης εικόνων (scanner) για την αντιγραφή έγχρωμων εικόνων. Υπάρχει η δυνατότητα βιβλιοδεσίας και συρραφής με σπιράλ, βιβλιοδεσία με θερμοκόλληση και πλαστικοποίηση.

No comments: